Betöltés...

Czirbus Tamás: A keret gerince megvan

FOOTGOLF
EUROFOOTGOLF

A vasárnapi FOB-forduló után hat játékos biztosan kvalifikál az őszi Eb-re a ranglistán keresztül, majd a végleges keret kihirdetése után egy összetett és intenzív felkészülés veszi kezdetét.


Több lépcsőben derül majd ki, kik képviselhetik Magyarországot a hazai rendezésű Euro FootGolfon szeptember végén. A kvalifikációs folyamat első határideje most vasárnap, a FOB 6. fordulóját követően, a magyar ranglista aktuális állása alapján a legjobb 6 játékos automatikus ott lesz a keretben. De a csapat összetétele és az egyéni indulók személyének kiválasztása ennél jóval összetettebb, a szisztémáról itt írtunk korábban. Most Czirbus Tamás szövetségi kapitányt kérdeztük az aktuális helyzetről.

Hamarosan zárul a kvalifikációs időszak, hány százalékos a keret a fejében?
Nem könnyű a helyzet, nagyon közel a kerethirdetés időpontja. A ranglista első hat helyezettjében is lehet még változás, hiszen előttünk van még a FOB 6. fordulója. Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem állítottunk össze már néhányszor a szűk stábbal (Papp Péter, Hinora Ferenc, Tajtyi Robert) válogatott kereteket, de úgy gondolom, hogy még nagyon sok variációs lehetőség van a kalapban. Ennek megfelelően azt mondanám, hogy a keret gerince lényegében megvan, a többin még kicsit gondolkodni kell.

Hogy képzeljük el a kiválasztást, mi dönthet azoknál, akik között vacillál?
Sok tényezőt igyekszem figyelembe venni. Az Eb-n alapvetően két játékforma lesz: egyéni és páros, nagyon különböző szempontokat szükséges mérlegelni ezek kapcsán. Fontos, hogy ki hogy tud egyéniben, illetve párosban játszani. Figyelembe kell venni az adott formát, valamint azt, hogy kiben milyen potenciál van a hátralévő, nagyjából két és félhónapos felkészülési időszakban. A párosok (amelyek igazából három főt jelentenek párosonként) esetében további szempont, hogy milyen a "kémia" bizonyos játékosok között. Végül, de nem utolsó sorban, minden válogatott játékosnak igazi csapatembernek kell lennie, legyen szó az egyéni vagy a páros játékosokról.

Mit vett figyelembe a válogatásnál?
Nagyon sokat elemeztem a match play sorozatok eredményeit, illetve jónéhány játékost figyeltem játék közben a FOB alatt. A személyes megfigyelés során azt próbáltam ellesni, hogyan oldanak meg szokatlan, kifejezetten nehéz helyzeteket. A kiélezett meccseken ezek döntőek lesznek, olyan játékosokra van szüksége a válogatottnak, akik ilyenkor is viszonylag "hideg" fejjel találják meg a jó megoldásokat, és persze azokat biztos lábbal meg is tudják csinálni. Ferencz Róbert edzésterve mellett nem tudok elmenni szó nélkül, ezúton szeretném tolmácsolni a mérhetetlen csalódottságomat a teljes footgolf társadalom felé. A játékosok kaptak egy olyan lehetőséget (megjegyzem ingyen!), amellyel nem élni, szerintem igen nagy hiba. Számomra a legnagyobb csalódás, hogy nem tudok az edzésterv eredményei alapján további szempontot belevinni a válogatásba. Ez elsősorban azoknak jelent hátrányt, akiknek az eredménye (FOB, match play) nem lesz elegendő a válogatottsághoz.

Számol-e tartalékokkal, ha igen, hány fővel?
Nagyon örülök ennek a kérdésnek, igen, számolok, nem is kevéssel. Ennek két oka van. Egyrészt a szenior versenyzőknek lesz egy hetük a kerethirdetést követően, hogy nyilatkozzanak, melyik kategóriában szeretnének indulni az Eb-n. És mint tudjuk, szenior versenyzőkben igen jól állunk itthon, sokan vélhetően benne lesznek a kihirdetett keretben. A másik ok, hogy a kerethirdetést követően egy igen intenzív felkészülés következik. Nem szeretnék hangulatromboló lenni, de aki ebben nem lesz partner, az várhatóan nem jön az Eb-re. Szóval egy viszonylag bő kerettel szeretnék nekivágni az utolsó felkészülési szakasznak, annak érdekében, hogy az Eb-n tényleg azok legyenek ott, akik megfelelő állapotban lesznek, azaz minden tőlük telhetőt megtesznek az eredményes szereplésért.