Betöltés...

Kikapott a címvédő a nyitányon

FOOTGOLF
MATCH PLAY

Elrajtolt a 2021-es egyéni és páros match play szezon, nem is akármilyen mérkőzésekkel...


Az egyéni FMPL-ben idén már öt ligában versengenek a játékosok a bajnoki címekért és a feljutó helyekért.

1. forduló

A Liga

Vígh - Gelencsér: 8-4

Bajnokveréssel indult a szezon. A tavalyi győztes, Gelencsér Gábor és a feljutó Vígh Péter sokáig fej-fej mellett haladtak, hol az egyikük, hol a másikuk vezetett, így jutottak el a tizenegyes szakaszig 3-3-mal. Innen négy pontot szerzett Vígh a következő hat szakaszon (7-3 kettővel a vége előtt), amivel nagy skalpot begyűjtve indította A ligás karrierjét. 


Cziffra - Papp: 7-6

Fordulatos meccset produkált Cziffra Zoltán és Papp Péter. Előbbi kétszer is vezetett az elején, de Papp mindkétszer egyenlített, majd az ötös után már ő állt jobban (2-3). Tartotta sokáig sovány előnyét, sőt, kettővel is vezetett a hajrá előtt (4-6). Az utolsó négy lyukból hármat nyerve azonban Cziffra fordított és megszerezte a három pontot.

Bodócs - Pap: 7-6

Csak a hosszabbítás döntött Bodócs András és Pap Ferenc meccsén. Már az első kilenc szakasz is fordulatosan alakult, Pap kétpontos fórral nyitott, Bodócs fordított, de Pap 4-3-as vezetésével fordultak rá a táv második felére. A tizenkettesen jött az egyenlítés, majd Pap hozta a tizenhatost, míg Bodócs a tizennyolcast és jöhetett is a playoff. A háromszakaszos ráadás sem hozott döntést (1-1), de a negyedik már igen, azt Bodócs nyerte egy rúgással és indította győzelemmel a szezont.

Szabó - Podusil: 6-5

Gyors ütésváltás után Podusil György kettővel is el tudott szakadni klubtársától, Szabó László a tízesen érte utol (3-3). Podusilé lett a következő szakasz, de három lyukkal később már 6-4-re Szabó vezetett. Podusil az utolsó előttit behúzva izgalmassá tette a záró szakaszt, de az ottani döntetlen Szabó győzelmét eredményezte.

Bacskai - Mayer: 4-3

Bacskai Bence nyerte az első szakaszt, amit Mayer Zoltán a hármason egyenlített ki. A meccs harmadánál Bacskai 3-1-re el tudott lépni, de tizenhárom lyuk után már csak eggyel vezetett (3-2). A következőt Bacskai nyerte (4-2) és mivel a tizenhetesen ikszeltek, már csak csökkenteni tudta hátrányát Mayer az utolsón.

B Liga

Ujszászi - Biró jr.: 3-6

Gyors ütésváltás után Biró László hárompontos előnyre tett szert az első kilencen (1-4). Négy iksz után Ujszászi Balázs zárkózott (2-4), de a tizenötös Biróé lett (2-5) és a tizenhatoson játszott egál a ferencvárosi győzelmét eredményezte.

Albert - Mikulik: 4-6

Mikulik Norbert szakaszgyőzelemmel indított, a minimális fórt a négyes megnyerésével dolgozta le Albert László. Egy 3-0-s szériával Mikulik állt jobban féltávnál (1-4). A tizenötöshöz bandukolva ez az előny egy pontra csökkent, de a a 16-ost és a 17-est Mikulik nyerte, amivel el is döntötte a találkozót.

Dreilinger - Lengyel: 4-8

A FOB győztese nem sok izgulni valót hagyott a meccs második felére, Lengyel Béla az első 10 szakaszból úgy nyert meg hatot, hogy egyet sem engedett át Dreilinger Nándornak. A meccs érdemi része a tizennégyes lejátszása után ért véget 7-2-es Lengyel vezetésnél.


Renczés - Nagy B.: 5-4

Egy-egy részsiker után (1-1 két lyukat követően) Renczés Gábor tudta maga felé billenteni a mérleg nyelvét, legalábbis egy darabig úgy tűnt... (4-1 a tizenegyedik szakasz befejezésekor). Két jól sikerült etappal Nagy Balázs feljött 4-3-ra. A tizennégyes Renczésé lett (5-3) és mivel Nagy már csak az utolsó szakaszt tudta bezsákolni, Renczésé lett a három pont.

Hinora - Balázsi: 4-7

Hinora Ferenc háromszor is előnybe került, a tizenegyes után még 3-2-re vezetett. Ekkor Balázsi Csaba egy 3-0-s szériával fordított (3-5). Még mielőtt túl késő lett volna, Hinora még feljött egy pontra, de az utolsó két lyuk az A ligától tavaly búcsúzó Balázsié lett, aki győzelemmel indított így a sorozatban.

C Liga

Lévai - Bogár: 4-6

Bogár Krisztián háromszakasznyi ikszet követően két lyuknál is jobb volt, kétpontos előnyét féltávig meg is őrizte (1-3). Lévai Richárd nem engedte el a friss FMPO-győztest és kétszer is feljött egy pontra (2-3 és 3-4), de a tizenhatos és tizenhetes Bogáré lett, amivel eldöntötte a három pont sorsát. 

Szmolicza - György: 5-7

Igazi adok-kapokkal indult a mérkőzés, öt szakasz után 3-2-re vezetett György Dániel, aki a féltávig 6-2-re vezetett. Szmolicza Gábor visszaküzdötte magát 6-4-re, de az utolsó három lyuknak 7-4-ről vágtak neki. Mivel ebből csak az utolsót húzta be Szmolicza, így a három pont Györgyé lett.

Molnár At. - Érchegyi: 5-6

Érchegyi Csaba szerezte az első pontot nyitányként, majd az ötösön duplázta meg előnyét. Molnár Attila nem maradt le, 2-1-re és 3-2-re is zárkózott, de egyenlíteni nem tudott. A meccs kettővel a vége előtt, 6-3-nál ért véget lényegében, de az utolsó kettőt nyerve Molnár minimalizálta a vereség mértékét.

Csatári - Sipőcz: 4-5

Kiélezett csatát hozott Csatári Zoltán és Sipőcz Béla meccse. Öt lyuk után 1-1-re álltak és még tizennégy után is döntetlen volt az állás (3-3). Az utolsó két lyukat 4-4-ről kezdték, ahol előbb Sipőcz volt jobb, míg az utolsón elég volt neki egy döntetlen a meccs megnyeréséhez. 

Cziráki - Rigó: 3-5

Rigó Zsolt nagyon bekezdett, öt szakasz után 4-1-re vezetett. Szisztematikus munkával Cziráki Csaba visszaküzdötte magát egy pontra, amikor már csak négy szakasz volt hátra. Így jutottak el az utolsó lyukig, amit Rigó nyert és gazdagodott három ponttal.

D Liga

Zsuppán - Bendly: 9-5

Zsuppán Péter 3-0-s rohammal indított, nyomatékosan jelezve győzelmi szándékát. Bendly András még időben kapcsolt és zárkózott 3-2-re, de 10 szakasz után már 6-2 volt az állás. A vége előtt még lett volna esélye Bendlynek egyenlíteni, ugyanis 7-4 volt az állás hárommal a vége előtt, de a tizenhatoson jobbnak bizonyuló Zsuppán nem hagyott nyitott kérdőjeleket az utolsó két lyukra.

László - Nagy I.: 6-4

A match play-újonc László Barnabás 4-0-s rohammal jelezte, komoly célokkal érkezett a ligába. A meccs felénél 4-1-re vezetett, de a rutinosabb Nagy István a tizennégyesen utolérte (4-4). Ez sem törte meg a debütánst és a következőt, majd a tizenhetest is nyerve rögtön három ponttal rajtolt.

Dreilinger A. - Szinte: 2-6

Szinte András két szakaszgyőzelemmel kezdett az egyéni sorozat egyetlen amazonjával, Dreilinger Andreával szemben, aki a hetesen szerezte első pontját, amivel 3-1-re szépített. A meccs utolsó harmada előtt már 5-1 is volt Szinte előnye, és ugyan Dreilinger még szépített 5-2-re, újabb pontot már csak ellenfele tudott szerezni.

Balogh - Hegyi: 3-9

Az első öt szakaszon bemutatott 4-0-s rohammal tette le győzelmének alapjait Hegyi Zoltán. Balogh István nem adta fel és az egyenlítés sem volt távol tőle, mert öt szakasszal a vége előtt még volt erre lehetősége. Innen viszont már csak Hegyi szerzett pontot, győzelemmel indítva az FMPL-es idényét.

Kurdi - Balán G.: 5-6

Hosszabbításba torkollott Kurdi Tamás és Balán Gábor meccse. Azonnal elvettek egymástól egy szakaszt az elején, majd sok iksz után féltávnál ezt megismételték kétszer (3-3 tizenkét etapot követően). A tizennégyest Kurdi nyerte, Balán az utolsó pillanatban mentette playoffra a meccset. 4-4 után, a háromszakaszos rájátszás első lyukát Balán, másodikat Kurdi fejezte be kevesebb érintésből, az utolsó szó viszont Baláné volt, aki egy rúgással bizonyult jobbnak és gazdagodott három ponttal.

E Liga

Császár - Ferencz: 2-11

Magabiztos győzelemmel abszolválta első match play találkozóját Ferencz Róbert. Az első pont Császár Zoltáné lett, de Ferencz gyorsan fordított és a viharos erejű szélben már csak egy pontot engedélyezett ellenfelének.

Török - Gáll: 8-5

Török Tamás és Gáll Viktor fej-fej mellett haladva jutott el a kilencedik szakaszig (3-3). Innen, előbbi hárommal megugrott (6-3 a tizenkettes után), ahonnan Gáll még 6-5-re visszaküzdötte magát. Töröké lett a tizenhatos és 7-5-ről már nem volt visszaút, miután egyszer ikszeltek, az utolsót pedig Török nyerte.

Molnár Ar. - Pusztai: 7-3

Három szakasz után már 2-0-ra vezetett Molnár Arnold, de Pusztai Tamás gyorsan minimalizálta a hátrányt. 4-1-gyel vágtak neki a második kilencnek, és Pusztai a hajrá előtt még reménykedhetett, hiszen feljött 5-3-ra. Az utolsó három lyukon viszont kétszer is Molnár bizonyult jobbnak, Pusztainak a visszavágón lesz lehetősége javítani.


Páros FMPL

A páros sorozatban 4 csoportban 7-7 játékos szerepel, csoportonként az első két helyezett jut a negyeddöntőbe.

1. forduló

A csoport

Badó-Gelencsér - Bendly-Cziráki: 5-6

Végig kiegyenlített meccset játszott egymással az újonnan összeállt Badó-Gelencsér kettős és a már összeszokottabb Bendly-Cziráki kettős. 2-2-vel fordultak rá a második kilencre. Innen Badóék léptek el kettővel, de a hajrá előtt még Bendlyék fordítani tudtak. Az utolsó kettőre 5-5-tel fordultak rá. A tizenhetest Czirákiék nyerték, míg az utolsón kialakult iksz el is döntötte a meccset.

Cziffra-Pap - Szmolicza-Zsók: 5-6

Csak a hosszabbítás döntötte el a felettébb izgalmas mérkőzést. Az első kilenc lyuk után is várható volt már a szoros hajrá, ugyanis 2-2-re álltak ekkor. A tizenkettes után is 3-3 volt az állás, ami után Szmoliczáék lógtak meg kettővel, amit az utolsó lyuk előtt tudtak Cziffráék kiegyenlíteni. Az utolsó szakaszon kialakult iksz után jöhetett a háromszakaszos playoff. Itt a második szakaszt nyerték Zsókék, amivel megnyerték a találkozót.

Hinora-Renczés - Ferencz-Gáll: 9-4

Hinoráék kezdték jobban a zsirai ütközetet (2-0 három lyuk után), de az újonc duó tartotta a lépést, azonnal szépítettek és féltáv körül is csak kettővel voltak lemaradva (5-3 és 6-4). A végjáték azonban Renczéséké volt, innentől már csak ők szereztek pontot.

B csoport

Balán Z.-Biró jr. - Kenéz-Kenéz: 9-4

Az első hét lyuk után 5-0-ra vezetett a korábbi párosbajnok a Kenéz család ellen, akik a meccs felénél kapták össze magukat és jöttek vissza 5-2-re, sőt, a hajrá előtt is meccsben voltak (6-4 a tizenötös után), de Balánék újítani tudtak és megnyerték az utolsó három szakaszt.

Papp-Podusil - Bérczes-Török: 6-3

A BFGT duója rajtolt jobban az újonc vegyespáros ellen (2-0 három lyuk után). Ekkor szerezték Bérczes Katalinék első pontjukat, sőt tizenkét szakasz után Pappék csupán 4-3-ra vezettek. Csak az utolsóelőtti szakasz döntött, 5-3-ról akkor lépett el 6-3-ra a rutinosabb kettős, behozhatatlanra növelve előnyét.

Bodócs-Lévai - Balán G.-Ujszászi: 4-6

Az újonnan összeállt Balán-Ujszászi kettős négy szakasz után 2-0-ra vezetett, amit Bodócsék a nyolcason egalizáltak. Az utolsó öt lyuknak is döntetlenről indultak neki (3-3). Hárommal a vége előtt viszont már Balánék álltak jobban (3-5). Lévaiék a tizenhetest hozták, így volt sanszuk egyenlíteni, de az utolsó szót Ujszásziék mondták ki a záró szakasz megnyerésével.

C csoport

Németh-Németh - Bölcsföldi-Kuts: 11-2

A meccs első harmada még nem vetítette előre a nagyarányú, ferencvárosi győzelmet, a Milan vegyespárosa ugyanis jól tartotta magát, hat szakasz után még csak 4-1-re vezetett a két Németh, Gábor és Péter. A 12-es után viszont már nem volt visszaút, akkorra 8-1-et regisztrálhattunk, ami el is döntötte a három egység sorsát.

Füzesi-Karakas - Kun-Papp: 17-0

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nem kedvezett a sorsolás a Kun-Papp kettősnek, akik a match play sorozatban szintén debütánsnak számító, ám jóval rutinosabb footgolfosnak számító Füzesi-Karakas duót kapták ellenfélnek a nyitó fordulóban. Csupán az ötödik szakaszt tudták döntetlenre hozni, a többi 17(!) alkalommal Füzesiék voltak jobbak és arattak rekordgyőzelmet.

Csőre-Ranga - Hajdara-Sipőcz: 7-6

Hajdaráék kezdték jobban a meccset, három szakasz után 2-0-ra vezettek, de a "félidőre" már Csőréék álltak jobban (5-2). Hárompontos fórjukat a végjátékig őrizték, majd a tizenötösön zárták le a  mérkőzés leglényegesebb kérdését, mikor már 7-4-re vezettek.

D csoport

Bogár-Rigó - Gubán-Kurdi: 9-3

4-0-s nyitánnyal indított a ferencvárosi duó, hat szakasz után pedig már 5-0-ra vezettek. A meccs felénél, még időben kapcsoltak Gubánék és feljöttek kettőre (5-3) a tizenkettes után. Innen viszont már csak Bogárék szereztek pontot, és nyerték meg a nyitófordulóbeli meccsüket.

Csatári-Szabó - Bacskai A.-Major: 10-3

Jól rajtolt az újonc női páros, két szakasz után 1-1-gyel várták a folytatást Csatáriék ellen, akik a hármason újra megszerezték a vezetést, majd három döntetlen után, két szakaszt behúzva növelték 4-1-re előnyüket féltávig. 6-1 után egymás után kettőt is nyert Bacska Anna és Major Ilona, de innen már csak Szabóék növelték pontjaik számát és rajtoltak győzelemmel.

Haász B.-Lichtner - Császár-Felde M.: 7-5

Nagyon sokáig fej-fej mellett haladtak az újoncok (2-2 négy, 3-3 tizenkét lyuk után). Innen egy 3-0-s szériával Haászék léptek el, és mivel 7-3-nál már csak három szakasz volt hátra, Császárék már csak szépíteni tudtak az eredményen.


A második forduló kedden kezdődik és két hétig, május 3-ig tart.