Folytatódott a nagy kuparablás
BFGT

Az új játékosok beépültek a BFGT-be és idén sem maradt el az éremhalmozás. Egy nagy távozója viszont már van az egyesületnek.

– A nagy kuparablást idén is folytatjuk… ezzel a jól bevált szlogennel vágtunk neki az évnek – kezdte a védjegyükké vált mondással az évértékelést Szabó László, a BFGT elnöke. – 2023-ra egy tőlünk szokatlan szezonkezdéssel indult az év, ugyanis hat új játékos csatlakozott egyesületünkhöz, akiktől azt vártuk, hogy mint emberileg, mint játékban legyenek erősségei a csapatunknak. Visszatekintve az évet, kijelenthető, hogy ez sikerült.

Rögtön a spanyol Island Cupon hagyták ott a lábnyomukat, ugyanis Podusil György megnyerte a szenior kategóriát, ezzel az év első nagyobb kupáját bezsebelte.

– Majd jött az Egyéni Match Play Open lezárásaként a final four, ahol végül a dobogón csak BFGT játékosok állhattak. Papp Péter diadalmaskodott, Balán Gábor második, Balázsi Csaba pedig harmadik lett.

A 2023-as év első része a vb-ről szólt, nem volt ez másként a BFGT-nél sem, öten is ott voltak a csapatból Orlandóban.

– Azt gondolom, minden játékos álma lehet egy ilyen rendezvényen részt venni, képviselni a hazáját. Személy szerint is, életem egyik nagy élménye volt a világbajnokság, hiszen átélhettük együtt, ahogy Bacskai Bence megnyeri a vb címet, ahogy a szenior csapat (hat játékosból négy BFGT játékos) megnyeri a bronzérmet, de ide sorolnám azt is, hogy a „lesajnált” férfi csapatunk csak pontaránnyal nem jutott tovább a csoportból, ahol a jóval esélyesebb olaszokat például nagyon simán vertük meg. Magam részéről az, hogy „elsőbálozóként” a 46. helyen tudtam végezni, több mint elégedettség.

A vb utáni bajnoki fordulókon rendre állt BFGT játékos a dobogó valamely fokán.

– Ez mindig is jellemezte egyesületünket, hogy adott fordulóban bármelyikünk oda érhet a végén. A Hungarian Footgolf Open szintén sikertörténet egyesületünk szempontjából, hiszen a legjobb magyar játékosként tudtam végezni, a szenior kategóriát (nemzetközit is!!) Bodócs Andrisnak sikerült megnyerni, ami egy ilyen bomba erős szenior mezőnyben hatalmas teljesítmény. A szlovák openen Balázsi Csaba feltámadása szolgáltatott témát, aki ismét bizonyította, hogy a szuper erős szenior mezőnyben is van keresnivalója, szétrúgásban lett harmadik.

Balázsi, Csatári és Szabó

Az idei match play sorozatban a hat ligából háromban is BFGT játékos végzett az élen.

– Én az A ligát, Balán Gabi a B ligát, Gubán Tomi pedig a D ligát nyerte meg. A páros final fourba másfél BFGT páros jutott, ahol végül a Csatári Zolival alkotott párosunk diadalmaskodott.

– Következett a számunkra oly nagyon várt csapatdöntő, ahova másodikként kvalifikáltuk magunkat az alapszakasz alapján. Nem volt más célunk, mint megnyerni a csapatdöntőt, hiszen mind egyénileg, mind csapatban jó szezont tudhatunk magunk mögött. Sajnos a döntőben minimálisan, de a Royal egyesülete jobbnak bizonyult nálunk, így újra ezüstérmesek lettünk. A csapatdöntővel nem volt vége az évnek, hiszen jött a csattanó, a Match Play Masters, ahol iszonyat erőltetett menetben, két nap, napi három meccs után, bajnok lett az 55 éves Balázsi Csaba! Elképesztő teljesítmény, igazi példakép lehet mindenki számára.

Az év lezárásaként Podusil Gyuri gondolt egy merészet, és a Japán Major versenyen megnyerte a szenior kategóriát. Az év tele volt szép BFGT sikerekkel. Kiemelni egyet, szinte lehetettlen, személy szerint egy nagy hiányérzet van bennem, az pedig a csapatdöntő, amit nem sikerült megnyernünk.

Fontos elemként emelte ki a csapaton belüli kohéziós erőt.

– Mindig próbálunk a pályán és azon kívül is példát mutatni. Ebből a szempontból nem szerettem volna senkit kiemelni, mert szerencsére közel azonos értékrendeket képviselünk ezek terén, de mégis muszáj megemlítenem például a vb-n mutatott hozzáállását Papp Petinek, aki az utolsó napon nem saját eredményét akarta javítani, hanem engem kísért el, és segített a jobb eredményhez, majd ugyanezt megtette Bacskai Bencével is. A szlovák openen, ahogy Podusil Gyuri saját eredményét már nem szem előtt tartva kísérte Balázsi Csabit. Ahogy Kurdi Tomi jött a csapatdöntőre, és az ő puttjával lett bebiztosítva az első nap nagyon fontos utolsó meccse. Ahogy Lévai Ricsi a csapatdöntő utolsó meccsén be nem állva kísérte a csapatot, és segített, ahol tudott, vagy ahogy a csapatdöntőn nem jelen lévő játékosoktól kaptuk folyamatosan a bíztatás…. Ezek a pillanatok azok a momentumok, amik számomra igazán jellemezi a BFGT-t. Összességében, szép és eredményes élményekben nem volt hiány az idei szezonban. Jövőre a hiányzó pontot igyekszünk feltenni arra a bizonyos i-re.

2024-ben a cél az egyéni sikerek mellett megnyerniük a csapatbajnokságot.

– Vannak játékosaink, akid mind a külföldi mezőnyben, mind a honi mezőnyben képesek versenyeket nyerni, dobogóra állni. Nagy játékosmozgás nem várható. Az év végi záró vacsorán, amellett, hogy a legjobb BFGT játékos a 2023-as HFTT-n díjat átvette, Balán Gábor sajnos bejelentette a távozását. Rajta kívül nem tudok távozóról, az érkező oldalt még nem látom, talán egy játékos érkezése lehet téma, de az majd csak jövőre.
A BFGT nevében szeretnék mindenkinek boldog karácsonyt, 2024-re pedig kevés rúgást, sérülésmentes szezont kívánni!

Hírlevél

ne maradj le semmiről!