Mi a footgolf?
0
Pálya
0
Csapat
0
Verseny
0
Játékos
0
Nemzetközi FIFG pont

Labda a lyukba!

A footgolf lényege, hogy egy 5-ös méretű futball labdát a lehető legkevesebb rúgással kell a kezdőrúgás helyéről egy 53,5 cm átmérőjű és 40 cm mély, legalább 50 méteres körzetben elhelyezett lyukba eljuttatni. A pályák 18 szakaszból állnak, hosszuk akár a 7 000 métert is meghaladhatja. Minden szakaszhoz egy számot /PAR/párosítanak, mely azt jelenti, hogy egy jó footgolf játékos hány rúgással juttatná a lyukba a labdát.

Hogyan?

A footgolfban két alapvető játékforma létezik: a stroke play és match play. A stroke play lényege a résztvevők összehasonlítása. Nincs külön ellenfél, csupán a pálya végigjátszása a cél. A match play esetén konkrét ellenfelet kell legyőzni, több lyukat megnyerve (a lyukat a lehető legkevesebb rúgásszámmal megjátszva). A két alap formátumnak ezen belül több változata is létezik. Mivel a footgolf a golfhoz hasonlóan önszabályozó játék (vagyis bíró nélkül zajlik, a játékosok egymás pontjait írják), minden footgolfozónak pontosan kell értenie az alapvető szabályokat. A játékot az a játékos nyeri meg, aki az összesítés alapján a legkevesebb rúgásból (pontból) teljesítette az adott versenyszakaszt. Minden egyes rúgás egy pontot jelent.

Hol?

Magyarországon jelenleg 10 pálya áll rendelkezésre, ahol ki lehet próbálni ezt a remek sportágat. A pályák listáját ide kattintva találod.

Hírlevél

ne maradj le semmiről!

Szabályok, röviden

A játék célja

A Footgolf fő célja, hogy eljuttassunk egy football labdát a lehető legkevesebb számú rúgással az elrúgó helynek kijelölt (teeing ground) lapos területről egy lyukba. A footgolf pálya 9-18 részből áll. Minden részhez párosul egy szám (par), ami megmutatja, hogy egy kitűnő footgolf játékos hány rúgásból tudja teljesíteni a pályát. A Footgolf játék azt jelenti, hogy a játékosok a lábukkal rúgják a labdát egészen addig, amíg bele nem megy a labda a lyukba. Ez akkor számít sikeresnek, ha a labda a teljes terjedelmével a föld felszíne alatt helyezkedik el.

Stroke play

Rúgásszám szerinti játékforma, ahol a versenyen a pályát minél kevesebb rúgásszámmal kell teljesíteni. A játék menete, hogy a játékosok minden körben felírják, hogy hány rúgásból teljesítették a pályát, és az nyer, aki a legkevesebb összesített rúgásszámmal rendelkezik. Megjegyzés: ha a játék végén döntetlen alakul ki, akkor a Versenyszervező Bizottság megnövelheti a pályák számát.

Match play

Szakaszok szerinti játékforma, ahol a megnyert lyuk illetve szakaszok száma dönt. Ennek előnye az rúgás szám szerinti versenyekkel szemben, hogy egy nagyon elrontott szakasz is csak egy lyuk veszteséget jelent. A legtöbb lyukat nyert játékos lesz a Match play verseny győztese. Megjegyzés: ha a játék végén döntetlen alakul ki, akkor a Versenyszervező Bizottság megnövelheti a pályák számát.

A pálya részei

Teeing ground (elrúgó hely)
Az elrúgó hely a pálya legelső része, innen történnek meg a kezdőrúgások. A teeing ground egy négyszögletes terület, ami két lépés széles és mindkét oldala egy-egy tee-marker-rel van megjelölve. A labdát a két tee-marker közé kell helyezni, de a játékosnak nem kötelező ott tartózkodnia. A tee-markerek mozgatása szigorúan tilos.
BÜNTETÉS A MOZGATÁSÉRT: 2 rúgás.

Fairway
Az elrúgó helytől a green-re vezető legjobb utat jelenti.

Rough
Durva, vagyis kevésbé ápolt gyepet, illetve füvet jelent. Innen jóval nehezebb kirúgni a labdát.

A green
Finom szőnyegszerű pázsittal borított terület, ahol a labdát már csak gurítani szabad. Ezt a gurítást putt-nak (patt) hívják.

A lyuk
A pálya végén található lyuk (hole) átmérője 53 cm, mélysége40 cm. A lyuknak minimum 50 méterre kell elhelyezkednie az elrúgó helytől.

A karók jelentései:

Fehér: határon kívüli terület
Piros: vizes akadály széle
Sárga: vizes akadály
Kék: felújítás alatt levő terület

A labda

A megfelelő labda 5-ös méretű, melynek körkerülete 68-70 cm és 410-450 g súlyú. A játékosok felelőssége, hogy mindig megfelelő labdával játszanak. Minden játékos el kell látnia a labdáját egy egyedi jelzéssel, hogy meg lehessen különböztetni őket egymástól.Az alapvető szabály, hogy a labdát –amit a játék elején behoztunk a játékba –belejuttassuk a pálya végén található lyukba. Ha ez nem sikerül, akkor a játékost diszkvalifikálják. A labdát csak két kör között lehet kicserélni, kivéve, ha elveszik vagy nem megfelelő a játékra többé.

A Rúgás

A kezdőrúgás csak és kizárólag a földről történhet. A játékosok bármelyik lábukkal (bal, jobb) elvégezhetik a rúgásokat. A rúgásokat az alább felsorolt lábrészekkel lehet elvégezni:
– teljes lábfejjel
– csüd
– belső
– külső
– csőr / lábujjhegy
– sarok
Megjegyzés: Mindennemű kontakt a labdával egy rúgásnak számít.

Footgolf szótár

Akadály
A játékot nehezítő tényezők, pl. homokakadály, tó, erdő, magas fű stb…

Birdie

A par-nál eggyel kevesebb rúgást birdie-nek (birdie = madárka) nevezzük.

Bogey
A par-nál eggyel több rúgást bogey-nak (boginak) nevezzük.

Bunker
Homok akadály. Eleinte a szél alakította ki természetes úton. Ma már mesterségesen készítik.

Course
A pálya maga, ami 9-18 részből áll. Jelentése nagymező.

Double-bogey
A par-nál kettővel több rúgást double-bogey-nak nevezzük.

Eagle
A par-nál kettővel kevesebb rúgást eagle-nek (= sas) nevezzük.

Fairway

Az elrúgó helytől a green-re vezető legjobb utat jelenti.

Green
Finom szőnyegszerű pázsittal borított terület, ahol a labdát már csak bunkerszabály szerint, állóhelyzetből lehet rúgni.

Hole (Lyuk)
A Footgolf pálya 9-18 szakaszból áll, ezeket az angol hole-nak (lyuknak) nevezi, ugyanúgy, mint a lyukat mely a green közepe táján helyezkedik el. Négy része van: elrúgóhely (Teeing Ground) köztes, gondozott pályarész (Fairway) köztes, kevésbé gondozott pályarész (Rough) befejező rész, (Green). A pálya végén található lyuk (hole) átmérője 53 cm, mélysége 40 cm.

Hole in one
A hole in one (egy rúgással a lyukba) annyit jelent, hogy az elrúgóhelyről egyetlen rúgással a lyukba kerül a labda.

Labda

A játékot 5-ös méretű, 410 és 450 gramm közti tömegű labdával lehet játszani.

Marker
A marker egy kis bármely formájú jelző. A pálya bármely részén használják, mielőtt a játékos felveszi a labdát, ezzel kell megjelölje annak helyét. Fontos, hogy mindig a labda mögé kell helyezni.

Match-play
Szakaszok szerinti játékforma, ahol a megnyert lyuk illetve szakaszok száma dönt.

Par
Az egyes szakaszokra ún. par-okat (pár) állapít meg a szabály. Ez azt a rúgásszámot jelenti, amennyivel egy jó játékos képes a szakaszt megjátszani.

Rough
Durva, vagyis kevésbé ápolt gyepet, illetve füvet jelent. Innen jóval nehezebb kirúgni a labdát.

Round
9-18 pályaszakasz alkot egy teljes pályát, egy ún. round-ot, azaz kört.

Score
Rúgásszám.

Score-kártya
Minden pályának van score-kártyája. Ez a kártya feltünteti a szakaszok hosszát és pár-ját, valamint üres rubrikákat tartalmaz a játékosok által teljesített rúgásszám bejegyzéséhez. A játékos minden szakasz lejátszása után köteles a score-kártyára írni hányat rúgott.

Stroke-play
Rúgásszám szerinti versenyek. A versenyen a pályát minél kevesebb rúgásszámmal kell megjátszani.

Teeing ground
Elrúgóhely.

Through the green
A pályának mindazon része, amely nem elütő, nem green, és nem akadály. Két részre tagolódik a fairway-re, és a rough-ra.

Water hazard
Vizes akadály. Talán a legrosszabb akadály, hiszen a labdát legfeljebb csak kihalászni tudjuk, és még büntetőpontot is maga után von.

Fontos,

hogy a szabályokat ismerjük és be is tartsuk! Olvasd el a teljes footgolf szabálykönyvet mielőtt játszani indulsz!

HELLO FOOTGOLF! TAGSÁG

TE SEM HAGYHATOD KI!

A Hello, Footgolf! klub a footgolfosoké! Egy klub, aminek tagjaként kedvezményekre vagy jogosult. 2022-től ráadásul  már nem csak footgolfozni tudsz majd kedvezményesen a tagságoddal, hanem extra ajánlatokkal is készültünk a számodra.

Előnyök

Footgolf minden mennyiségben, kedvezményes szállásfoglalás, wellnessakciók, sportszervásárlási engedmények és még sok kedvezmény vár rád, ha csatlakozol!

Hírlevél

ne maradj le semmiről!