Érzelmi hullámvasúton ült a Royal 2023-ban
Royal 2023

Soha nem volt ilyen viszontagságos, érzelmekkel teli éve a Royalnak, mint az idei, de nézzük mi minden történt a Royal háza táján 2023-ban. Hinora Ferenc foglalta össze az év eseményeit.

„2022 őszén elhatároztam, hogy szeretnék a Royal operatív klubvezetéséből hátrébb lépni és mások kezébe adni az irányítást. Úgy éreztem, eljött az idő a váltásra, hiszen kerek 10 éve támogattam már a sportágat és azon belül a klubunkat. Egy kicsit a lelkesedésem és a motivációm is alábbhagyott, hiszen tudtam, a működésünk nem lehet egyszemélyes, nem múlhat egy emberen, mert ez hosszú távon nem lesz fenntartható. Egy kettős klubvezetést álmodtam meg, amely szerint Borbély István elnökként felel a klub jogszerű és pénzügyi működéséért, Lengyel Béla pedig alelnökként a sportszakmai feladatok irányításáért. Ez leírva még most is jól hangzik, de a gyakorlatban sajnos nem működött. Jóformán az első negyedévünk belső vitákkal és feszültségekkel telt, amely befolyásolta a felkészülésünket az idei szezonra. Közvetlenül a bajnokság indulása előtt muszáj volt operatív szinten újból visszatérnem a klub életébe és rendezni a sorainkat, hogy menthető legyen az évünk. Ugyan valamelyest sikerült a belső viszályokat csitítani, de nem teljesen és sajnos ez egész évben érezhető volt. A felelősség természetesen az enyém, a kettős klubvezetéssel nem hoztam jó döntést.

Hinora Ferenc

A viszontagságos évkezdés után a májusi-júniusi örömkönnyek jöttek. Bacskai Bence megnyerte minden idők legnagyobb létszámú világbajnokságát! Közel 1000 játékos közül nyerni egy olyan sportteljesítmény, amelyre máig nincsenek szavak. Meglátásom szerint soha nem lesz még egy ekkora létszámú vb szervezve, így Bence győzelme dupla dicsőség. Bencét 2018-ban igazoltuk át a Hole Hunterstől és átigazolási díjat is fizettünk érte, amely a sportágunkban máig szokatlannak számít. A célunk az volt, hogy legyen legalább egy olyan fiatal magyar férfi játékos, aki a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik stabilan. Éveken keresztül minden támogatást megadtunk, Bence pedig szállította a jobbnál jobb eredményeket. Már a 2022-es esztendő is Bence éve volt, de 2023-ban olyat tett, amelyre azért sokan nem számítottunk. A mi Bacskaink feltette az i-re a pontot és beírta magát a footgolf történelem könyvébe. Igazából már 2022 végén tudtam, hogy a mi „Bence projektünk” lassan a végére ér, bármilyen eredmény is születik Orlandóban. Azt gondolom, hogy Bencét elkísértük élete legnagyobb sikeréig, de a mi utunk idáig tartott vele. Világbajnokunk ugyan túlteljesítette a „Bence projekt” előzetes terveit, de sajnos a mi anyagi lehetőségeink is végesek.  Abban biztos vagyok, hogy egy világbajnok többet érdemel annál, hogy csak egy ember anyagi támogatását élvezze és kívánom neki, hogy a jövőben kapja meg azt az anyagi és erkölcsi támogatást, amelyet megérdemel. Bencének jelenleg egy pechje van, de bízom benne, hogy ez csak átmeneti helyzet. Akkor lett világbajnok, amikor a nemzetközi szövetség teljesen inkompetens. Sajnos ameddig nem hozzá értő emberek irányítják a FIFG-et, ameddig nem sportágat akarnak építeni, hanem megélni akarnak belőle, ameddig irreális célokat fogalmaznak meg és olimpiai álmokat dédelgetnek, ahelyett, hogy szponzorációt hoznának be és egy átlátható, transzparens versenysorozatot indítanának el, addig nagy sportági előre lépésről nem beszélhetünk.

Bacskai Bence felért a csúcsra

De az orlandói világbajnokság nemcsak Bence miatt volt örömteli. Lengyel Béla szenior kategóriában legjobb magyarként a 6. helyen végzett egy soha nem látott létszámú mezőnyben, csapatban pedig világbajnoki bronzérmes lett. Béla a footgolf legendája itthon és külföldön egyaránt, mellette egy csupaszív ember, aki számtalan játékost hozott már be a sportágba. Megtiszteltetés volt a footgolf első világbajnokát a Royal csapatában tudni. Béla rengeteget tett 2019-től a Royalért és a sorozatban szerzett négy bajnoki cím megnyerésében is hatalmas szerepe volt. Egy olyan ember, aki vezető a pályán és azon kívül is, aki mindig figyel, segít, támogat, egy olyan ember, akit nem lehet pótolni. Sajnos idén októberben a győztes csapatdöntő után válaszúthoz érkeztem. Ahhoz, hogy véglegesen rendezni tudjam a klubon belüli feszültségeket el kell engednem azt az embert, akit tényleg nem lehet pótolni. Nem azért, mert Ő volt a hibás. A hibás az, aki a döntéseket hozza. De tudva, hogy Béla már fontolgatja egy saját csapat alapítását, így ez segített a nehéz döntés meghozatalában.

Tehát idén elvesztettünk különböző döntések miatt két világbajnokot, de a legnagyobb veszteség, amely mindig velünk marad, július végén következett be. Elhunyt klubunk örökös csapatkapitánya, példaképe, Balogh Tibor Buby. Tudtuk, hogy hosszú ideje nagyon beteg, de amikor beszélgettünk vele, mindig éreztük azt az erőt, élni akarást, amely mindig is jellemezte Őt. Tényleg mindig a jók mennek el és Buby nagyon jó volt. Ha valaki megkérdezi, hogy milyen az igazi footgolfos, akkor azt mondom olyan, mint Buby. Az egy dolog, hogy valakinek szuper bal lába van, de Bubynak olyan emberi értékei is voltak, olyan kisugárzása, viselkedése, amely megmutatta másoknak, hogyan tudnak ők is igazán jók lenni. Buby szememben egy hős, aki élete végig példát mutatott és olyan lelki erővel rendelkezett, amely csak igazán keveseknek van. Itt az idő, hogy bejelentsem, megalapítjuk a Balogh Tibor (Buby) Példakép Díjat, amelyet minden évben az a footgolfos fog megkapni, akire a legtöbb szavazat érkezik a játékostársaktól, aki a pályán és azon kívül is példát mutat mindannyiunknak. Ez egy vándordíj lesz, amelyet minden évben a januári gálán fogunk átadni. Úgy vélem a footgolf közösségünknek nagy szüksége van egy példakép díjra, amelyet Buby inspirált, mert ki kell emelnünk és el kell ismernünk azokat az embereket, akikre büszkék vagyunk, akikre felnézünk és akik erőt adnak számunkra. Az első Buby Példakép Díjat 2024. január 26-án fogjuk átadni. Szavazni majd január 10-től lehet egy erre kialakított felületen.

Balogh Tibor Buby emlékét egy díj is megőrzi a jövőben

Úgy vélem nekünk klubvezetőknek nagy felelősségünk van abban, hogy a sportolói közösségünk mennyire lesz összetartó és egymást segítő, mert csak pozitív légkörrel, kultúrával lehet sportágat építeni. Borbély Istvánra és rám mindegyik klubvezető számíthat. Számunkra mindegyik footgolf klub fontos, annak örülünk, ha újabb és újabb egyesületekkel leszünk gazdagabbak. Törekszünk, hogy mindenkivel jó kapcsolatunk legyen. Ha pedig esetleg bárkit megbántottam, megbántottunk volna bármivel, akkor ez úton is elnézést kérünk. Sajnáljuk az Eagles megszűnését is, de egyúttal gratulálunk is nekik, hiszen az elmúlt 10 évben kimagasló eredményeket értek el.  

De térjünk vissza a Royalra és emeljük ki azon játékosainkat, akik az egész szezonban kiválóan teljesítettek. Kezdjük mindjárt elnökünkkel Borbély Istvánnal (Pistivel), aki szépen csendben a legjobb férfi játékosok egyikévé nőtte ki magát az elmúlt években. Ezt bizonyítja, hogy idén a magyar bajnokságban és a match play alapú Mastersen is 2. helyezést ért el Bacskai Bence, illetve Balázsi Csaba mögött, de gyakorlatilag az összes versenyen – legyen itthon vagy külföldön – az élmezőnyben szerepelt. Szenzációs idényt tudhat maga mögött Zsidai Krisztián, aki klubunk elnökségi tagja és rövid idő alatt csapatunk meghatározó alakjává is vált. A bajnokságban, férfi kategóriában 6. helyezést ért el, amely igazán megsüvegelendő. Krisztián mellett a legnagyobb fejlődést a 2023 elején újonnan igazolt Orovecz Róbert érte el. A férfiak mezőnyében a 11. helyen végzett és nem mellékesen football-golfban is kiváló eredményeket tudhat magáénak. Robi képviseli egyesületünkön belül a football-golfot és remélem több játékosunk is kipróbálja majd magát a footgolf „kispályás” változatában. Férfi kategóriában évről-évre egyre jobban teljesít Ferencz Róbert és Ujszászi Balázs, bár utóbbi nyári orrtörése miatt kihagyni kényszerült a teljes őszi szezont. A szeniorok között Vígh Péter vitte a prímet, aki azon felül, hogy a football-golf bajnokságot megnyerte, a 45 éven felüliek között a 9. helyet szerezte meg. Kókai Ferenc szenior 11. helye is elismerésre méltó. A magyar mezőny egyik legjobb szenior korú játékosa Renczés Gábor, aki az idei évben csak néhány versenyen tudott indulni, így most nem lehetett részese a legjobbak versenyének. Örömteli, hogy a hölgyek mezőnyében Bacskai Anna dobogóra állhatott,  a juniorok között Szinte Ármin az 5. lett, de ha több versenyen tudott volna részt venni, akkor az első három hely is elérhető lett volna számára. Open kategóriában Szmolicza Gábor (Cápa) 4. lett, Zsók Richárd 5., mindketten csak néhány ponttal maradtak el a 3. helyezettől. Szinte András szintén az Openesek mezőnyében a 9. helyen ért célba. Volt néhány játékosunk, akik különböző okok miatt idén kevés versenyen tudtak részt venni, reméljük 2024-ben Abonyi Péter, Albert László, Bojtos Gergő, Kókai Bence, Kun Gábor és Szabó Gábor is többször fognak tudni az elrúgókhoz állni.

Végezetül, de nem utolsó sorban a Royal 2023-ban is megnyerte a csapatbajnokságot, sorozatban negyedszer! Egy ilyen nehéz és fájdalmas év után a játékosaink a büki csapadöntőn mindent alárendeltek a célnak. Igazi sportemberként, egymást segítve és támogatva értünk fel újra a magyar csúcsra. Ennyivel tartoztunk magunknak és Bubynak! A bajnokcsapat tagjai: Bacskai Bence, Borbély István, Főfai Sándor, Kókai Ferenc, Lengyel Béla, Orovecz Róbert, Renczés Gábor, Vígh Péter, Zsidai Krisztián, Ujszászi Balázs.

Ami a jövő évi célokat illeti: a legfontosabb, hogy igazi Royalosok legyünk, akik méltók Buby emlékéhez. Ezenfelül szeretnénk a footgolf közösségét építeni és aktívak lenni a versenyek szervezésében is.

Ez úton kívánok a teljes Royal csapat nevében Áldott és Békés Karácsonyi Ünnepeket! A jövő esztendőre pedig egészséget, pozitivitást és összetartást!”

Hírlevél

ne maradj le semmiről!