Hamarabb lett világbajnok, mint magyar bajnok
Lengyel

Egy világbajnok, aki szívvel-lélekkel segített egy új sportot teremteni Magyarországon. A footgolf mai állapotához vezető útról és a belefektetett munkájáról beszélgettünk Lengyel Bélával annak apropóján, hogy vasárnap rajtol a magyar bajnokság jubileumi, 10. szezonja. A HUN Footgolf Trophy Tour első fordulóját Kisorosziban rendezik, ahol a sportág első világbajnokságát és az első bajnokságot is rendezték.

Mondhatni, hogy te már a sportág kezdeteitől részese vagy a footgolfnak. Hogy indultál el ezen az úton?

A footgolfos utam kezdete Gelencsér Gábor nevéhez fűződik, akivel kispályán egymás ellen játszottunk. Ő hívott meg, hogy próbáljam ki ezt a sportágat. Gödön volt az első, meglehetősen kezdetleges verseny, ahol megfordultak színészek, közéleti személyiségek, sportolók és voltunk mi, Gábor ismerőseiként kiegészítve az eseményt. Az egész footgolf sportág Hollandiából indult, majd nem sokkal később Gábor által elindult hazánkban is a bajnokság.

Magyarország 2012-ben világbajnokságot rendezett, amelyet te meg is nyertél.

Történelmi volt. Ahogyan én emlékszem, azon az eseményen óriási elvárások voltak a magyar játékosokkal szemben. Akkoriban a középmezőnybe tartoztam és nagyon sokat köszönhetek a szerencsének, hiszen voltak nálam jóval tehetségesebb indulók, azonban a döntő flightban játszó magyarok hibáztak annyit, hogy én a ,sunnyogópályán” beérjek az első pozícióba.

Ezek szerint valóban nagy szerencse kellett hozzá.

A mai napig azt vallom, hogy 50% szerencse kell a teljesítmény mellé, hiszen sokat számít, hogy mikor indulsz, milyen flightban vagy, milyen az időjárási körülmény. Tehát szerencse alatt nem arra gondolok, hogy elrúgod a labdát és beesik a lyukba vagy nem. Számos összetevőtől függ egy versenyen való jó szereplés.

Viszont nem kevés tudás is kell hozzá és rá két évre megszerezted az első bajnoki címedet, majd 2020-ban sikerült újra elhódítani a kupát. Tavaly pedig szenior bajnok lettél. Mi ennek a kulcsa?

Az egésznek a kulcsa a háttér. Család, barátok, klub. Minden egyesületben, ahol eddig játszottam és bajnoki címet nyertem, élveztem a klubelnök bizalmát. Ha ezek a hátterek nincsenek meg és nem vagy kiegyensúlyozott, akkor elég nehéz sikeresnek lenni ebben a sportban.

Lengyel előbb lett világbajnok, mint magyar bajnok

Az évek során rengeteg élménnyel gazdagodtál. Mit adott neked a footgolf?

Mindent! Egy óriási szerelem ez a sportág. Akárkivel beszélek, volt játékostársakkal, futsal játékosokkal, mindenki azt mondta, hogy meg tudtam szerettetni velük a footgolfot. Vannak, akik már tagjai valamilyen egyesületnek és vannak, akik csak a későbbiekben szeretnének részesei lenni, hiszen ebben a sportban szinte csak sétálni kell, nincsen kontakt, nem tudod szidni a játékvezetőt, kizárólag magadat. Ezáltal azok az emberek, akik szeretik a vehemensebb dolgokat, biztosan nem érzik magukat komfortosan a kezdetekben. Ugyanakkor az a miliő, ami a magyarországi golfpályákon fogadja a játékosokat, egyszerűen felemelő érzés és olyan kikapcsolódást nyújt, ami leírhatatlan. Bármiféle probléma adódik, akár a munkahelyen vagy a magánéletben, ez a sport képes elfeledtetni és óriási érzés, amikor úgy hagyod el a pályát, hogy eltűntek azok a gondok, amelyek előtte megnehezítették a napjaid.

Ezek alapján mit üzensz egy kezdő footgolfosnak?

Azonnal keressen fel! Menjen el a barátaival, ha lehetősége van, akkor egy játékossal és próbálja ki magát minél többször. Ha valaki olyannal tud játszani, aki képes neki segíteni akár a rúgásokkal kapcsolatban, akkor tud legtöbbet tanulni egy újonc. Vagy csak szimplán menjenek és érezzék jól magukat, beszélgessenek játék közben. Arról szól az egész, hogy jól érezzék magukat a sportolók. Mindazonáltal, ha valaki magasabb szinten szeretné folytatni a sportágat, például a válogatottságig küzdené fel magát, elengedhetetlenek azok az összetevők ami a koncentráció, edzés. Azt tudom mondani az újaknak, hogy ez egy gyönyörű sportág.

Ennyi idő után is még mindig lelkes és elkötelezett vagy.

47 évesen még azt tudom mondani, hogy teljes mértékben és ha készül egy interjú 5-10 év múlva, remélem akkor is ugyanezt tudom majd elmondani.

Ha úgy állsz hozzá, hogy készül interjú, akkor vannak terveid a footgolffal. Megosztanád őket?

Rövidtávon kimondatlanul is szeretnék érmes helyezést elérni Orlandóban a világbajnokságon. Magammal szemben ez egy óriási elvárás. Emellett sokkal nagyobb célom, mint sportigazgató, hogy népszerűsítsük ezt a sportágat és szeretnék még több játékost bevonni a köreinkbe. Tavaly a szövetségben már elindult valami és ha ilyen ütemben haladunk tovább ezen az úton, akkor képesek lehetünk elérni egy olyan dolgot, ami akár történelmi is lehet. Legfőképpen, hogy Magyarország a nem túl távoli jövőben rendezzen egy Major versenyt.

Hírlevél

ne maradj le semmiről!