Közgyűlést tartott a nemzetközi szövetség
FIFG közgyűlés

A héten tartott közgyűlés a FIFG, azaz a Nemzetközi Footgolf Szövetség. Ismertették az idén életbelépő szabályváltozásokat és szavaztak az új tagról.

A FIFG tájékoztatása szerint a tagországok egynegyede nem tartozik a nemzetközi szervezetnek, ezen országok közé tartozik a Magyar Footgolf Szövetség is – derült ki a sportág ernyőszervezetének közgyűlésén.

Változás a tagságban

A korábban FIFG-tag német szövetséget egy új váltja – ahogy ez korábban például Törökországban is történt –, akiknek a következő időszakban van lehetősége megmutatni, kiérdemlik-e a bizalmat a FIFG részéről. Az is eldőlt, az Egyesült Királyság (Footgolf UK) nem tagja többé a FIFG-nek.

A szabálykönyvet néhány pontban finomították és hamarosan a frissített változatot közzéteszik. Az előzetesen megküldöttek alapján az alábbi fontosabb változások lépnek életbe 2023-ban:

Az applikációs és online eredményvezetés egyre elfogadottabb, de továbbra is a versenybizottság ellenőrzi az eredményeket – akár papíron, akár online van vezetve –, ezért továbbra is javasolják a szakaszonkénti ellenőrzést és az aláírás vagy hitelesítés előtti összeolvasást.

A score kártyán számmal végeredményként bejegyzett eredményeket veszi figyelembe a versenybizottság. A szakaszonkénti eredmény bejegyzéséért a játékos és jegyző felel.

A hibás score kártya vezetésért a jegyző és a játékos is felelősségre vonható a szabályok szerint.

Score kártyán hiányzó aláírás esetén a versenybizottság figyelmeztetheti erre a vétkes játékost. Ha az aláírás pótlása már nem lehetséges, a szervezők az alábbi büntetéseket róhatják ki: a 18-as szakaszra beírt +10-es büntetéstől a kizárásig terjedhet.

Pontosították a score kártyán hibásan szereplő számok következményeit:

1. Ha egy vagy több szakaszon kevesebb rúgásszám szerepel, mint a valós rúgásszám: kizárás.

2. Ha egy vagy több szakaszon magasabb rúgásszám szerepel, mint a valós rúgásszám: a magasabb rúgásszám elkönyvelése.

A jegyző +1-es büntetése a fenti esetben törlésre került, a játékos felel a saját score kártyájáért.

Be nem fejezett verseny: A be nem fejezett szakaszt Par +10-es eredménnyel kell elkönyvelni. Amennyiben a be nem fejezett szakaszok száma eléri vagy meghaladja a verseny szakaszainak 50%-át, az a játékos kizárásra kerül.

Labda áthelyezése a legközelebbi pontra: A korábbihoz képest a labdát nem +1, hanem +2 méterre lehet már lehelyezni.

A lövés kivitelezése közben, amennyiben a rúgó mozdulat során egynél többször érinti a játékos testét a labda, az egy rúgásnak számít. Ha a rúgás következményében a labda bármilyen fát vagy tárgyat érint, majd a játékost vagy annak felszerelését eltalálja, az +1 rúgásnyi büntetést jelent. A labda onnan játszható meg, ahol megállt.

Korábban a mozgásban lévő labda elrúgása – előnyszerzés érdekében, nem amikor a rúgás mozdulata közben mozdul meg az álló labda – kizárást vont maga után. Ez mostantól +1 büntetőpont és a rúgást a labda utolsó nyugvó helyéről meg kell ismételni. Amennyiben ez nem történik meg, a büntetés +2.

A jelölés szabályának kiegészítéseként: A játékosnak le kell jelölnie vagy jelöltetnie minden pozíciót, ahova a labda mehet, függetlenül a domborzattól.

A szabály szerint a flight bármely tagja jelölheti egy másik játékos labdáját, viszont mostantól a jelölő és a labda tulajdonosa is visszahelyezheti a labdát.

Továbbá minden, versenyben lévő játékos vagy szervező jelölhet más flightban labdát.

A markert nem kötelező elvenni rúgáskor, lehelyezve is elvégezhető a rúgás bármilyen játékhelyzetben.

Az előnyszerzés szabályát egyszerűsítve jelölésnél: A zászló vagy a green közelében vagy egyértelműen előnyszerző pozícióban (vizes akadály szélén például, ha a labdája megfoghatná a következő labdát) a játékos jelölhet, ha a flightból legalább még egy játékos előnyszerző pozíciónak titulálja azt. Ennek elmulasztása esetén a labdák ütközésekor a rúgó játékos +1 büntetést kapna. Amennyiben nem egyeznek meg abban, hogy ez előnyszerző lenne és mégis ütköznek a labdák, mindkét érintett figyelmeztetést kap és a verseny során +1 büntetést kapnak, ha ez megismétlődik.

Stop szabály: bármilyen körülmények között alkalmazható. De a labdát kötelező visszahelyezni eredeti helyére, amennyiben nem hangzott el a Stop a játékostól és az bárhonnan a (greenen belülről vagy kívülről) a lyukban kötött ki több mint 10 másodperc elteltével. A 10 másodperces szabály csak a greenen belül érvényes.

Újdonság: Amennyiben egy álló labda Stop bemondásától függetlenül azután mozdul el, hogy a flightban valaki elvégez egy rúgást, kötelezően vissza kell helyezni (nem várható meg, hogy játékosok rúgásai közben, után beguruljon a lyukba például).

A labda megérintése és a marker elmozdítása minden esetben +1-es büntetést von maga után.

Megjátszhatatlan labda: A játékos bármikor megjátszhatatlannak minősítheti a labdát a pálya bármely szakaszán. Abban az esetben, ha a labda nem éri a füvet (fán, bokron van vagy vízen úszik), a játékos ez esetben megjátszhatja, de egyik lábával érintenie kell a földet. Amennyiben ez nem lehetséges, a labdája megjátszhatatlannak számít.

A szakasz befejezésénél nem kötelező engedélyt kérni a befejezésre a játék gyorsítása érdekében.

Korábban, ha valaki out után nem megfelelően járt el, azt kizárással büntették (nem vették észre a karót, későbbi szakaszon észlelték a hibát, stb.). Mostantól ezért nem kizárás, hanem az érintett szakaszon elkönyvelt +2-es büntetés érvényes.

A játék gyorsítása érdekében amennyiben egy labdával eltalálják a már nyugvó helyzetben lévő labdát, azt mind a rúgó, mind a labda tulajdonosa visszahelyezheti az eredeti pozíciójába.

A labdát küldő hatásra megállító szabály úgy változik: Ha külső behatás eltéríti vagy megállítja a labdát, akkor az véletlen hatásnak számít. Ebben az esetben a labdát onnan kell megjátszani, ahol megállt vagy a játékos dönthet úgy, hogy az előző pozícióból megismétli a rúgást.

Ha a játékos, a játékoshoz tartozó nézők, a játékos csapattagjai, ruháik, felszerelésük vagy golfkocsijuk eltéríti vagy megállítja a labdát, akkor a játékos +1 büntető rúgást kap, és vissza kell vinnie a labdát a rúgás előtti helyre. Az egyetlen kivétel ez alól, ha az eltérítés vagy megállítás a játék vonala mögött történik.

Amennyiben egy olyan golfkocsit talál el a labda, ami a rúgó játékosé és egy másik játékosé a flightban, azok +1 büntetőpontot kapnak. Az egyetlen kivétel ez alól, ha az eltérítés vagy megállítás a játék vonala mögött történik. Ebben az esetben a labdát onnan kell megjátszani, ahol megállt vagy a játékos dönthet úgy, hogy az előző pozícióból megismétli a rúgást.

Elrúgó tee: Méretei: 2 cm magas, 4 cm belső átmérő, 7 cm alapzat és kúp alak. Amennyiben ennek megfelelnek, elfogadott a használata. Kezdőrúgásból outra rúgott labda esetén az elrúgóhelyről újra elvégzett rúgásnál ismét használható.

Elrúgó hely jelölők: Nem elmozdíthatók (+1 büntetőpont ennek megszegése). Amennyiben ezek mégis a pálya bármely részének rúgásvonalába belelóg (2-20 méter távolságon belül), a játékos a legközelebbi megjátszható pontra helyezheti a labdáját és onnan folytathatja a játékot.

Rossz helyről elkezdett szakasz (jó lyukra, de rossz elrúgóról – pl. nőiről vagy másik szakasz elrúgójáról – elvégzett) esetén a szakaszt újra el kell kezdeni +1 büntetés hozzáadása mellett. Ha ez nem történik meg, a szakaszt Par +10-zel kell elkönyvelni.

Új szabályok:

Az a játékos, akit megkérnek, hogy a játék gyorsítása érdekében több labdát is jelöljön le, de ennek nem tesz eleget, egyszeri figyelmeztetésben részesül a Marshall által (ha ezt jelentették neki vagy tanúja volt az esetnek). A következő esetben a büntetés mértéke: +1. A figyelmeztetés és a büntetés az egész flightra vonatkozik.

Az akadályokra vonatkozó szabályok egyszerűsítése: lásd lent.

A szabálykönyvet a közeljövőben frissítve teszi közzé a FIFG.

Hírlevél

ne maradj le semmiről!