Lengyel Béla világbajnok és immár sportigazgató is
Lengyel 1

Lengyel Béla neve összeforrott a footgolffal. Onnantól kezdve, hogy 2012-ben ő lett az első világbajnoka a sportágnak, neve örökre fennmarad a sport történelemkönyvének lapjain.

2022-től már sportigazgatóként segíti a szövetség munkáját, de játékoskarrierje azonban korántsem ért véget ezzel.

Meglepte a felkérés az év elején, hogy legyen sportigazgató?

Bevallom, igen. Mivel azonban mindig is azon voltam, hogy segítsem a hazai footgolf fejlődését, örültem a lehetőségnek. Amit az új elnökség felvázolt, tetszett és közel is állt az én elképzeléseimhez.

Milyen feladat hárul a sportág első világbajnokára és első MFGSZ-sportigazgatóra?

Én tartom a kapcsolatot a pályákkal és alakítom ki a szakaszokat. A versenyek szervezése és lebonyolítása is hozzám tartozik. Korábban csak játékosként sok folyamatot meg tudtam figyelni, de az biztos, hogy nem egyszerű feladat, szép kihívás.

Nem merült fel, hogy felhagy a játékkal, hogy az új pozícióra koncentrálhasson?

Nem mondom, hogy nem fordult meg a fejemben. Viszont májusban rendezik a következő világbajnokságot, ahol játékosként szeretném magam megméretni, így muszáj játékban maradnom.

Mi volt a legnehezebb helyzet, amivel sportigazgatóként szembesült?

A játékostársakkal való viszonyom rendezése. A korábbi, játék közbeni, utáni haveri beszélgetések átalakultak. Más polcra kerültem talán a szemükben, de én úgy érzem, nem változtam és ha kritikával illetnek, azt nyugodtan megtehetik most is. Én is tanulom az új szerepkört és mind tanulunk, ahogy haladunk az úton előre.

Milyen ötleteit láthattuk megvalósulni a pályán?

A versenyek formátumait több helyen frissítettük, először van fourball formátumú match play sorozat, az egyéni match playesek legjobbjai számára kitaláltuk a kiemelt, kétnapos Masters versenyt. A csapatdöntőt is új szisztéma szerint bonyolítottuk és külön junior kupasorozatot indítottunk a nyáron. A sportággal ismerkedők pedig a bajnoki versenyek idején az úgynevezett Open kategóriában külön versenyben vehetnek részt. Rengeteg ötlet van még a tarsolyunkban, remélhetőleg a következő időszakban ezeket meg is valósíthatjuk.

Mi volt az év csúcspontja az Ön számára?

Egyértelműen a FIFG 500-as besorolású nagy nemzetközi verseny. A Hungarian Footgolf Openben nagyon sok munkánk volt úgy, hogy nem volt rá sok időnk. A visszajelzések azonban szinte egytől egyig pozitívak voltak, és mind a verseny maga, mind a körítés az ajándékokkal és kísérő programokkal jó fogadtatásban részesültek. Szeretném megélni, hogy Magyarország egy FIFG 1000-es Major tornát rendez a jövőben.

Tíz évvel ezelőtt lett világbajnok, 2022-ben sportigazgatói pozícióban dolgozik. Hol látja magát újabb tíz év elteltével 2032-ben?

Nyugdíjasként (mondja nevetve – a szerk.). Örökké játékos maradok, és ha erőm engedi, tíz év múlva is az leszek. De edzőként vagy a válogatott mellett betöltött valamilyen szerepkörben is el tudom magam képzelni a jövőben.

(Kincses Kalendárium 2022)

Hírlevél

ne maradj le semmiről!