Vörös Dávid: Jó úton járunk!
Vörös Dávid1

Egy évvel ezelőtt választott új elnököt a Magyar Footgolf Szövetség küldöttgyűlése. A Hrutka Jánost váltó Vörös Dávid az újonnan alakult elnökség élén kezdett a munkába január 1-jén. Számtalan újítást és fejlesztést terveztek, a szövetség első emberét arról is kérdeztük, mi valósult meg ezekből, és mik a távolabbi kilátások.

Sejtette, milyen és mekkora fába vágta a fejszéjét, mikor elvállalta a felkérést, elindult az elnökválasztáson, majd meg is nyerte azt?

Van tapasztalatom a sportvilágban és az üzleti életben is, ezért nem volt teljesen zsákbamacska, de természetesen az első hónapok a legsürgetőbb feladatok elvégzése mellett arról is szóltak, hogy megismerkedjek a közeggel és persze a játékosokkal.

Mik volt az új elnökség első lépései?

A korábbi és az új vezetés között levezényelni az átadás-átvételt. Ez a bürokrácia miatt jobban elhúzódott, mint gondoltam, de pár hónap alatt pontot tettünk a végére. Mindeközben a 2022-es versenyszezont elő kellett készíteni – ami a nemzetközi versenyrendszer, a golfversenyek, valamint további sportágak összehangolása miatt nem volt sétagalopp – és természetesen a hosszabb távra kialakított stratégiai terv alapjait lerakni.

Milyen szakmai elképzeléseket tűztek a zászlajukra?

Meglátásom szerint egy ilyen fiatal sportág legfontosabb célkitűzésének annak kell lennie, hogy minél szélesebb körben megismerjék és egyre többen próbálják ki a játékot és kapjanak kedvet hozzá. Ezzel párhuzamosan pedig növelhető a „profi” versenyzők száma is, ezzel elérve, hogy a versenyeken a létszám átlagosan legalább 100 fő legyen. Ennek érdekében célzott hirdetésekkel bombáztuk az embereket a social médián keresztül. Hogy minél többen kedvet kapjanak a footgolf kipróbálásához, a magyar bajnoki sorozatban bevezettük az úgynevezett Open kategóriát. Ide bárki nevezhet, és a HUN Footgolf Trophy Tour állomásokon egy amolyan külön versenyben megméretheti magát. Ez a kedvcsináló bejött, volt, amikor közel harmincan is elindultak ebben a kategóriában és volt olyan „első bálozó”, aki azonnal az első openes játéka után váltani akart és azóta a Pro kategóriában játszik. Sőt, volt olyan eset, amikor az Open győztese a Pro kategóriában is a TOP 5-be befért volna!

Előkerült már a pro és profi szó is. Mennyire professzionálisak a footgolf játékosok?

A sportág státusza és fiatalsága okán fizetett játékosokról nem beszélhetünk, de nem egyedülálló, hogy szponzorok állnak be egy-egy játékos, akár egy klub mögé, ami megkönnyíti a játékra való koncentrációt. Akinek a versenyeztetése ilyen módon meg van oldva, érthető módon már nem kell, hogy a „hobbijára” a saját zsebéből áldozzon. Továbbá számos esetben a legjobb játékosokat meghívják a rangos versenyekre, elengedve a nevezési díjukat. Ezek az első lépések, amik évek múlva már természetesek lesznek a sportágban, ahogy egyre haladunk előre.

Merre halad a footgolf?

Egy sportág álma nem lehet más, mint az olimpia, de addig még nagyon sok időre van szükség. A nemzetközi szövetség (FIFG – a szerk.) jövőre a negyedik világbajnokságát rendezi az amerikai Orlandóban, ahova közel ezer játékost várnak. A minden eddiginél nagyobb világverseny minden bizonnyal a sportág ékköve lesz. De lépésről lépésre lehet csak haladni. Elmondhatom, hogy idehaza is ugyanez a helyzet, hiszen egyre többen játszanak hobbiszinten és jönnek a versenyeinkre. A bajnoki fordulók egytől egyig száz fő feletti nevezővel rajtolnak. Az idei ötletek többnyire bejöttek, növelni tudtuk az újoncok számát. Továbbá több pályával is előrehaladott tárgyalásokat folytatunk, így szinte száz százalék, hogy hamarosan új helyszínen vagy helyszíneken is lehet majd footgolfozni. A különböző, egyedi versenysorozatok pedig kellően színesítik a bajnoki versengést. Külön, többfordulós kuparendszert szerveztünk az utánpótláskorúaknak három korosztályban, és négy különböző match play formátumban is megmérethetik magukat a játékosok. Mindemellett megtartottuk az Első Siketek Footgolf Kupát, amely mögé több egyesület is beállt és 50-nél több játékos vett részt a versenyen, sőt a győztesek a 10. bajnoki fordulónkra ingyen vouchert is kaptak. Szeretnénk minél több játékost integrálni versenyrendszerünkbe. Szakmai együttműködést kötöttünk az ELTE-vel ahonnan gyakorlatra jelentkezhetnek – és jelentkeznek is hallgatók – így megismerve sportágunkat, valamint szeretnénk már egyetemi szinten is kiépíteni a sportág alapköveit, így felvettük a kapcsolatot a MEFS-el is.

Elégedett az első egy évével?

Maximalista vagyok, ezért inkább úgy fogalmazok, jó úton járunk, de még rengeteg a teendő! Az új elnökség és a footgolfért dolgozók kis csapata hamar összekovácsolódott és nagy erőket mozgósítva tolja előre a sportág szekerét. Mindenki megtalálta szakmailag a helyét és szerencsések vagyunk, mert nagyon sok önkéntes segítséget kapunk játékosoktól, rokontoktól, barátoktól, akik egytől egyig a sportág előremozdítását tartják szem előtt. Hiszem, hogy mindig van feljebb, és újabb nagy lépéseket fogunk tenni így közösen a jövőben.

(Kincses Kalendárium 2022)

Hírlevél

ne maradj le semmiről!