Óvás elbírálás – Prémium HFTT 2. forduló
2-fordulo

A Prémium HUN Footgolf Trophy Tour 2. fordulójával kapcsolatban óvást nyújtott be Bacskai Bence. A versenybizottság döntött az óvás elbírálásáról.

Az alábbiakban olvashatja a versenybizottság válaszát:

Tisztelt Bacskai Bence!

A Magyar Footgolf Szövetség által szervezett Prémium HUN Footgolf Trophy Tour 2. fordulójának kapcsán a Bacskai Bence által benyújtott óvást a versenybizottság (tagjai: Molnár Attila, Vörös Dávid, Cziráki Csaba, Czirbus Tamás) részben elfogadja, részben elutasítja.

Az óvás:

„Tisztelt Szövetség!

Szenior szétrúgás alatt történő szituációkkal kapcsolatban. Lengyel Béla második rúgást követően a labda pozíciója a víz elvezető “csatorna” mögé érkezett. A harmadik rúgás megkezdése előtt könnyítésre került sor (büntető pont nélkül) marshall jelenlétében. A szabálykönyvben található 3.2.11 pontja alapján jogtalan előnyt szerzett.

Play off során nem született döntés ezért büntető puttokra került a sor. Mely során 5 büntető put után nem született döntés, ezt követően folytatódott a puttolás. A játékosok nem egyenlő feltételekkel folytatták, mivel a szétrúgásban résztvevő játékosok különböző kijelölt pontokról végezték el a gurításaikat.”

A versenybizottság a 04. 23-án 18 órakor online megtartott ülésén tárgyalta az ügyet.

Az óvás első részének a FIFG szabálykönyvének 3.2.11. pontja alapján helyt ad. Az idevágó passzus úgy rendelkezik, a fairway-en nem mozdítható a labda ez esetben:

3.2.11

„Az alábbi táblázat foglalja össze, hogy mely esetekben mozdíthatja el a játékos a labdáját a mozdíthatatlan akadályok miatt.”

HelyzetGreenFairwayRoughBüntetendő terület
Rúgás vonalaIgenNemNemNem
ÁllóhelyzetIgenIgenIgenNem
Labda pozíciójaIgenIgenIgenNem

Ennek értelmében Lengyel Béla büntetőpontot kap, így a playoff 3. helyén zár, és eredménye a későbbiekben bonyolított hirtelen halálban érvénytelennek tekintendő.

Az óvás második felét, a playoffban a hirtelen halál során elvégzett puttokról a versenybizottság nem fogadta el. A FIFG szabálykönyve az alábbiak szerint fogalmaz:

„1.3.7

Ha büntető rúgásokkal döntik el a döntetlent, akkor a lyuktól 10 méterre kijelölt pontról minden játékos 5 rúgást végezhet. Ha ezzel sem sikerül eldönteni a játékot, akkor addig rúgnak a játékosok, míg valamelyikük ki nem hagyja a befejező rúgást, és ezzel el nem veszíti a játékot.”

A szabály nem rendelkezik arról, ki honnan és milyen sorrendben végezze el a puttokat egy ilyen esetben, így a versenybizottság meglátása szerint nem ütközött a szabályba a hirtelen halál lebonyolítása. Azonban jogosnak tartja a felvetést, és jelzi a versenybizottság az MFGSZ felé, hogy kezdeményezze a FIFG-nél ennek a pontnak a tisztázását.

Továbbá javasolja a versenyszervezőknek, hogy amennyiben az 5 büntetőrúgás után döntetlen az állás, a hirtelen halál résztvevői mindig ugyanarról a pontról végezzék el azonos körű rúgásaikat az egyenlő feltételek megteremtésének érdekében.

Az óvás összegét az MFGSZ visszautalja Bacskai Bencének.

Az óvás részbeni elutasítását követően a Magyar Footgolf Szövetség elnökségéhez intézett fellebbezéssel lehet élni. A fellebbezés előterjesztésének határideje az óvásról szóló döntés közlésétől számított 5. munkanap. A fellebbezés díja 15.000,- Ft, amely összeg a fellebbezés elfogadása esetén visszajár az azt benyújtónak.

Prémium HFTT 2. forduló – Versenybizottság

Hírlevél

ne maradj le semmiről!