Óvás elbírálás – Prémium HFTT 1. forduló
1-fordulo

A Prémium HUN Footgolf Trophy Tour 1. fordulójával kapcsolatban óvást nyújtott be két játékos, Nagy Balázs és Fazekas Gábor. A versenybizottság döntött az óvás elbírálásáról.

A Magyar Footgolf Szövetség által szervezett Prémium HUN Footgolf Trophy Tour 1. fordulójának kapcsán a Nagy Balázs és Fazekas Gábor által benyújtott óvást a versenybizottság (tagjai: Molnár Attila, Vörös Dávid, Borbély István, Czirbus Tamás) elutasítja.

Az óvás:

„Tisztelt Szövetség!

A mai 2024-es HFTT. 1. fordulója után óvást nyújtottunk be Nagy Balázs sporttársammal a szövetség felé.

Molnár Attilának átadtam az ezzel járó 15.000ft-ot és megbeszéltük, hogy amint hazaérek írásban is megerősítem a fenti szándékunk.

A mai versenynap 15. szakaszán történt, hogy mindkettőnk kezdőrúgása a pálya bal széle felé landot, kb 2 méterre a Golfosoknak segítő távolságjelző karó bal oldalán. Balázzsal a labda felé sétáltunk, amikor Szmolicza Gábor jött visszafelé az adott szakaszon és jelezte nekünk, hogy OUT területen vagyunk. Ekkor a labdától 3 méterre vettük észre, hogy az említett golfos távolságjelző vonalában halványan fel van csíkozva. Ez szabad szemmel az elrúgóról egyáltalán nem látszott.

Visszavittük a labdát az elrúgóhoz és büntetőpontok után mindketten 7 rúgással fejeztük be a szakaszt.

Az óvásunk a következők miatt szeretnénk benyújtani:

Nem volt egyértelmű a pálya kialakítása!

– csatoltam az adott posztot, ami a footgolf hungary facebookos csoportban található. Amiben jól látszik, hogy „15-os szakaszon bal oldalon out terület”-ként lett feltüntetve. Ez pedig megtévesztő, mert tőle 15 méterrel balra piros karók kísérik a pályát. Messziről legyen játékos a talpán, aki kiszúrja, hogy van e rajta zöld jelzés. Es nem mellesleg az összes eddigi versenyen, amit ezen a pályán rendeztek, a 15-ös szakaszon nem volt kifújva a fent említett rész.

– a fehérrel kifújt szaggatott vonal a golfos távolságjelző karók között annyira halvány volt, hogy azt az elrúgó mellől látni sem lehetett.

– miért is kéne gondolnunk azt egy footgolf versenyen, hogy egy „golfos távolságjelző karó” fogja jelölni a mi out területünket, ha ez még sosem volt ezen a pályán (nem mellékesen szerintem máshol sem) jó pár piros karóval ellentétben amik szintén a pálya bal oldalán, kicsit arrébb találhatóak?!

– a versenyen marshallként segítő Czirbus Tamással kimentünk az adott szakaszra és megállapítottuk, hogy valóban vannak piros karók és azt is, hogy a kifújt szaggatott vonal messziről egyáltalán nem látszik.

– a 17-es és 18-as szakaszon ugyanilyen golfos távolságjelző karók vannak a bal oldalán, ott mégsem out terület van. Erről is csatoltam is csatoltam egy képet, ahol épp Borbély Pisti rúg a kinti területről. Csak szemléltetésként, hogy milyen karóra gondolok.

– a flightunkban sem Bakó Attila, sem Zsámboki Sándor, sem mi, Balázzsal nem emlékszünk arra, hogy az egyes elrúgónál a starter jelezte volna nekünk ezt a pályát. Ezt több előttünk haladó flight is hiányolta.

Amikor lejátszottuk a szakaszt több flight is jelezte, hogy nekik sem említette senki szóban, illetve csodálkozva néztek, hogy az out terület volt (netán lehet, hogy volt, aki onnan játszotta le a szakaszt).

Balázzsal így mindketten 7 rúgással zártunk, holott lehetett volna ez kevesebb, vagy netán ha mások adott esetben out területről is megjátszották a szakaszt, akkor hozzánk képest előnyhöz is jutottak.

De amennyiben ettől eltekintünk, mert a fentiekre nyilván senki nem fog „emlékezni”, akkor is, ha egyértelműbben lett volna megfogalmazva a pályainfók között ez a szakasz, akkor egészen biztos máshogy állunk ott az elrúgóhoz és nem ilyen eredmény születik.

Szeretnénk a versenybizottságot kérni, hogy a 2 büntetőpontunkat töröljék el, így Balázs 79-es eredménye 77-re, az enyém pedig 71-ről 69-re módosuljon, a fent említett helytelen, illetve nem egyértelmű pályainformáció közlése és megfogalmazása miatt. Nem mellesleg a pálya szintén bal oldalán található piros karók miatt, amik félrevezettek minket. Mivel nem volt lehetőségünk megjátszani a szakaszt kétféleképpen, ezért így szeretnénk orvolsoltatni ezt a problémát.

Várom szíves válaszukat és bízom óvásunk pozitív elbírálásában a fent említett tények ismeretében.

Köszönettel és Sporttársi üdvözlettel:

Nagy Balázs és Fazekas Gábor”

A versenybizottság a 03. 25-én 18 órakor online megtartott ülésén tárgyalta az ügyet, miután még a 03. 24-én rendezett verseny idején és helyszínén, majd azt követően a hétfői napon is egyeztetett a starterrel, játékosokkal, szemtanúkkal. A versenybizottság megítélése szerint minden alapvető információt megkaptak a játékosok az adott szakasz megjátszásához.

Minden tanú megerősítette, a starter az előző nap írásban kihirdetett pályamódosítást – a 15-ös szakaszon balra out terület található – minden flightnak elmondta indulás előtt. A leírt és elmondott változásról így minden játékos értesült még a játék megkezdése előtt. A versenybizottság megítélése szerint a játékosoknak a szakaszkezdés előtt volt lehetősége mindenkinek feltérképezni az adott szakaszt. Amennyiben a játékos tee boxból nem tudja megítélni a rá váró pályakörülményeket, van lehetősége azt előzetesen megvizsgálni. Erre mindig mindenkinek a szabályok adta időkorláton belül lehetősége van, például előresétálni és ezt megnézni.

Szokásjog alapján – legyen akár kezdő vagy rutinos játékos – szakaszt megjátszani kockázattal jár, főleg, hogy a tájékoztató alapján felhívták a játékosok figyelmét a változtatásra.

A versenybizottság az eset alapján megkéri a szövetséget, hogy a verseny előtt bekövetkezett pályaváltoztatásokat az eddig megszokott és most is megtett írásbeli és szóbeli közlés mellett lehetőség szerint képpel és videóval megtámogatva közölje a játékosokkal.

Az óvás elutasítását követően a Magyar Footgolf Szövetség elnökségéhez intézett fellebbezéssel lehet élni. A fellebbezés előterjesztésének határideje az óvásról szóló döntés közlésétől számított 5. munkanap. A fellebbezés díja 15.000,- Ft, amely összeg a fellebbezés elfogadása esetén visszajár az azt benyújtónak.

Prémium HFTT 1. forduló – Versenybizottság

Hírlevél

ne maradj le semmiről!